U trendu

UN: S. Koreja nastavlja razvoj programa nuklearnog oružja

NJUJORK – Severna Koreja, u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, nastavlja da unapređuje svoje programe nuklearnih i balističkih projektila, uključujući i razvoj sposobnost za proizvodnju nuklearnih fisionih sirovina, upozorili su stručnjaci UN u najnovijem izveštaju.

Ekpertska komisija UN je u rezimeu izveštaja, u koji je uvid imao AP, navela da je došlo do „izrazitog ubrzanja“ testiranja i demonstracije novih severnokorejskih projektila kratkog i verovatno srednjeg dometa „koja uključuju i balističke i tehnologije navođenja raketa na čvrsta i tečna goriva“.

„Nove testirane tehnologije imaju mogućnost da hipersoničnom brzinom nose navođene bojeve glave“, upozoravaju eksperti UN i podsećaju da je Severna Koreja već pokazala „povećane sposobnosti za brzo raspoređivanje, široku mobilnost (uključujući i na moru) i poboljšanu otpornost svojih raketnih snaga“.

Stručnjaci svetske organizacije tvrde da je Severna Koreja „nastavila da traga u inostranstvu za sirovinama, tehnologijom i znanjem za ove programe, uključujući sajber sredstva i zajednička naučna istraživanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.