U trendu

UN strahuju od novog nasilja tokom noći u Sudanu

Izaslanik UN za Sudan izrazio je danas strahovanje od novog nasilja tokom noći u zemlji gde je jutros izveden vojni puč i uhapšen premijer i više članova vlade, i pozvao je na „dijalog i povratak ustavnom poretku“. 

„I dalje imamo barikade od vatre i možemo čuti pucnje“, rekao je izaslanik UN Folker Pertes u Kartumu na video konferenciji za novinare. „Dakle naravno postoji rizik od dodatnog nasilja i sukoba tokom noći“, rekao je on i pozvao sve na „veću uzdržanost“.

Pozvao je da se oslobode svi koji su danas ilegalno uhapšeni.

On je rekao da očekuje da će sutra biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti, i rekao da Savet bezbednosti može uvek mnogo da pomogne ako je ujedinjen.

Jedinstvo Saveta bezbednosti oko Sudana poslednje dve godine, za razliku od podela oko drugih zemalja u regionu kao što su Libija ili Sirija, može da pomogne zato što akteri u Sudanu dosta ozbiljno shvataju medjunarodne stavove i posebno saopštenja Saveta bezbednosti, rekao je Pertes.

Sudanska vojska preuzela je vlast danas, uhapsila premijera zemlje i više ministara i raspustila prelaznu vladu. Hiljade ljudi izašlo je na ulice da protestuje protiv državnog udara koji preti da ugrozi krhki napredak zemlje ka demokratiji. Tokom protesta pucnjima vojske ubijene su dve osobe a 80 je povredjeno. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.