U trendu

UN: Trampov savetnik kršio embargo Libiji na oružje

VAŠINGTON – Bivši oficir američke mornarice SEAL i osnivač privatne vojne kompanije Blekvoter USA, Erik Prins, nekada blizak savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, prekršio je embargo Ujedinjenih nacija na izvoz oružja u Libiju, zajedno sa tri kompanije iz UAE i njihovim vodećim menadžerima, tokom operacije da se pomogne pobunjeničkom vojnom komandantu da preuzme Tripoli, rekli su UN eksperti.

U glavnom odeljku izveštaja Ujedinjenim nacijama do kojih je došao AP, na panelu eksperata je saopšteno da je „operacija skupe privatne vojna kompanije“ pod nazivom „Projekat opus“ napravljena da obezbedi vojnu opremu komandantu Kalifi Haftaru.

„U Projektu opus je takođe bio plan da se kidnapuju ili eliminišu važne mete u Libiji“, naveli su eksperti UN, a preneo AP.

Prins i još jedan muškarac iz izveštaja su negirali da su uradili bilo šta pogrešno, a plan su prvo objavili Njujork tajms i Vašington post.

U aprilu 2019. godine, Haftar i njegove snage, podržane Egiptom i UAE, pokrenule su ofanzivu i pokušale da osvoje Tripoli.

Njihov napad se završio neuspešno nakon što je Turska dala vojnu pogršku vladi priznatoj od UN, uz pomoć stotine trupa i na hiljade plaćenika iz Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.