UN: U Jemenu raširena glad, uslovi kao pakao

RIM – Izvršni direktor Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Dejvid Besli upozorio je nakon posete Jemenu da će ta organizacija biti primorana da traži stotine miliona dolara privatnih donacija, u očajničkom pokušaju da spreči raširenu glad u narednim mesecima, opisujući uslove u ratom pogođenoj zemlji kao „pakao“.

Svetskom programu za hranu potrebno je najmanje 815 miliona dolara pomoći u Jemenu tokom narednih šest meseci, a ima samo 300 miliona dolara, rekao je Besli u intervjuu AP.

On je rekao da će agenciji biti potrebno još 1,9 milijardi dolara da bi ispunila ovogodišnje ciljeve.

Besli je ranije ove nedelje posetio Jemen, uključujući i glavni grad Sanu koji je pod kontrolom pobunjenika Hutija koje podržava Iran. On je rekao da je na odeljenju za neuhranjenost dece u bolnici u Sani video decu kako „nestaju“ zbog nedostatka hrane.

„U dečjem krilu ili odeljenjima u bolnicama obicno čujete plač i smeh. Nema plača, nema smeha, vlada mrtva tišina“, rekao je on.

„Ovo je pakao“, istakao je Besli.

„To je najgore mesto na svetu. I u potpunosti ga je stvorio covek“, dodao je on.

Ujedinjene nacije su upozorile da bi se 16 miliona ljudi u Jemenu, odnosno polovina stanovništva mogla suočiti sa ozbiljnom nedostatkom hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.