U trendu

UNHCR „duboko zabrinut“ zbog predloga zakona o azilu u Velikoj Britaniji

ŽENEVA – Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je „duboko zabrinut“ zbog predloga zakona o azilu koji je predstavila Vlada Velike Britanije.

U saopštenju UNHCR se ukazuje da zakon, u sadašnjem obliku „primorava britanskog ministra unutrašnjih poslova da uskrati pristup sistemu azila Ujedinjenog Kraljevstva onima koji u zemlju uđu neregularno“, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Agencija UN je juče u saopštenju upozorila da će tražioci azila boraviti u pritvoru u Britaniji dok se traže aranžmani za njihovo premeštanje u neku drugu zemlju.

„Efekat zakona (u ovom obliku) bi bio da se uskrati zaštita mnogim tražiocima azila kojima je potrebna sigurnost i zaštita, pa čak i da im se uskrati mogućnost da iznesu svoj slučaj. Ovim bi se kršila Konvencija o izbeglicama i potkopala dugogodišnja humanitarna tradicija na koju je britanski narod s pravom ponosan“, navodi se u saopštenju UNHCR.

Većina ljudi koji beže od rata i progona jednostavno nisu u mogućnosti da dođu do pasoša i viza i ne postoje bezbedni i „legalni“ putevi koji su im dostupni, navode iz UNHCR.

U saopštenju se podseća da, na osnovu nedavno objavljenih podataka britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, velikoj većini onih koji su stigli u zemlju malim čamcima preko kanala Lamanš može da se odobri status izbeglica nakon provere nadležnih u Velikoj Britaniji.

Iz UNHCR, međutim, dodaju i da označavanje izbeglica na osnovu načina dolaska iskrivljuje činjenice i podriva njihova fundamentalna prava, prenosi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar