U trendu

UNHCR: Otkloniti posledice ropstva i rasne diskriminacije

ŽENEVA – Visoka komesarka UN za izbeglice čileanska političarka Mišel Basele apelovala je danas na zemlje članice UN da daju svoj puni doprinos za finansiranje sveobuhvatnih mera“ u otklanjanju posledica ropstva, kolonijalizma i rasne diskriminacije.

Ona je Visokom savetu UN za ljudska prava predstavila izveštaj o glavnim pravcima delovanja na kojem je UNHCR bio angažovan nakon policijskog ubistva Džordža Flojda u SAD, prenosi AP.

Rad na izveštaju trajao je godinu dana i očekuje se da će pokrenuti snažan podsticaj jačanju globalnih napora da se uruše rasizam i uticaj rasizma na ljude poreklom iz Afike.

Bašele je pred Savetom izjavila da nije bilo moguće pronaći ni jedan primer države koja je sveobuhvatno rešila negativne posledice iz prošlosti ili objavila kako rasizam i diskriminacija danas utiču na potomke robova iz Afrike „uprkos nekim pokušajima da se pronađe istina kroz izvinjenje, sudske postupke i negovanje kulture sećanja“.

Ona je preporučila svim zemljama da stvore, osnaže i u potpunosti finansiraju sveobuhvatne mere, podele istinu o svemu što je učinjeno i saznanja o šteti koja je učinjena.

Američki predstavnik u Ženevi Bendžamin Miling pozdravio je preko video linka izveštaj koji je ocenio kao pronicljiv i otvoren.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.