U trendu

Unicef: Oko 380.000 sirijske dece izbegle u Tursku ne ide u školu

Više od 40 odsto sirijske dece izbeglica u Turskoj, odnosno njih oko 380.000, ne pohadja školu, što predstavlja rizik da se stvori „izgubljena generacija“, upozorio je danas Fond UN za decu (Unicef).

„Ukoliko se ne odobre dodatna sredstva, postoji realan rizik da će biti stvorena izgubljena generacija sirijske dece, bez znanja koja će im biti potrebna jednog dana da ponovo izgrade zemlju“, rekao je pomoćnik izvršnog direktora Unicefa Džastin Forsajt, navodi se u saopštenju.

Medju 2,7 miliona Sirijaca koji su zvanično izbegli u Tursku, više od 1,2 miliona su deca, naveo je Unicef.

Ova UN agencija je, medjutim, zabeležila da je od juna za 50 odsto porasla stopa sirijske dece koja idu u školu, i njih ima više od 500.000 u učionicama u Turskoj.

„Turskoj treba čestitati na ovom dobrom rezultatu“, rekao je Forsajt posle posete jugu Turske, gde žive mnogi Sirijci, u kampovima i van njih.

Prema navodu Unicefa, u celom regionu ukupno 2,7 miliona sirijske dece ne ide u školu, a najveći broj njih nalazi se u Siriji.

Od početka krize u Siriji, u martu 2011, gotovo 180.000 Sirijaca rodjeno je u Turskoj, prenela je turska novinska agencija Anadolija, pozivajući se na cifre Ministarstva zdravlja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je ranije ovog meseca da će deo izbeglica, kao i Iračana koji su u Tursku pobegli iz svoje zemlje zahvaćene ratom, biti naturalizovano. On nije rekao koliki broj ni kada će to biti uradjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar