U trendu

UNICEF: Zbog napada na energetsku infrastrukturu u Ukrajini ugroženi milioni dece

NJUJORK – Ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine nose sve veće rizike za „gotovo svu decu u Ukrajini, odnosno njih blizu sedam miliona“, u trenutku kada zimske temperature nastavljaju da padaju, upozorio je danas UNICEF.

Kako se navodi u saopštenju, bez stabilnog snabdevanja strujom, vodom i grejanjem, deca nisu samo suočena sa ekstremnom hladnoćom, nego ne mogu ni da se školuju putem interneta, što je jedini način školovanja za mnoge od njih jer je toliko škola oštećeno ili uništeno, preneo je Gardijan.

„Uz to, zdravstvene ustanove ne mogu da pružaju osnovne usluge, a oštećeni sistemi snabdevanja vodom povećavaju već ionako jako visoke rizike oboljevanja od upale pluća, gripa, bolesti od zagađene vode i korona virusa“, dodaje UNICEF.

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel istakla je da osim neposredne pretnje izazvane hladnoćom, deca ne mogu ni da uče, niti da budu povezana sa prijateljima i porodicom, što može da bude, kako kaže, visoka pretnja za njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar