U trendu

Uništenje je sve bliže: Na samo 100 sekundi samo od kataklizme

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, napredovao je za 20 sekundi prema ponoći i označava 100 sekundi do ponoći, saopštila je grupa naučnika koja svake godine prilagodjava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

Naučnici sada upozoravaju na klimatske promene i širenje nuklearnog oružja.

„Od sada u sekundama označavamo vreme koje svet deli od katastrofe, ne više u satima ili minutima“, izjavila je Rejčel Bronson, predsednica i generalna direktorka Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists – BSA).

Sat je prošle godine bio na dva minuta (120 sekundi) do ponoći, a kazaljka je sada pomerena za 20 sekundi bliže ponoći.

Grupa stručnjaka, medju kojima 13 dobitnika Nobelove nagrade, svake godine podešava vreme na satu.

Stručnjaci strahuju od poništenja medjunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu kao i od ishoda pregovora o nuklearnom programu Severne Koreje.

Eksperti su izrazili razočarenje što nijedan od velikih samita posvećen borbi protiv klimatskih promena nije naveo najveće zemlje zagadjivače da preduzmu neophodne mere u ograničavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Oni su se osvrnuli i na kampanje dezinformacija i nastanak oružja na osnovu veštačke inteligencije, kao što su bespilotne letelice koje mogu da ubijaju bez ljudskog nadzora.

„Pozivamo svetske lidere da čovečanstvo udalje od ponora. Vreme je da se okupimo i delujemo“, rekla je naučnica Meri Robinson.

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je nastao ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu. Ponoć predstavlja smak sveta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.