U trendu

URA o dgovoru DF i Demokrata o rekonstrukciji vlade

PODGORICA – Povodom dogovora Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade, oglasio se GP URA Dritana Abazovića, saopštenjem u kojem poručuju da taj pokret „ni za jotu neće napustiti principe“ iz sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

„Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećim prioritetom države, ostaju naša polazišna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere a URA u tome neće biti saučesnik“, poručili su iz URE.

Predstavnici URA, Dritana Abazovića, nisu prisustvovali sinoćenjem dogovoru DF-a i Demokrata o rekonstrukciji aktuelne vlade tako da bi buduća izvršna vlast imala 18, umesto dosadašnjih 15 ministarstava i tri, umesto jednog potpredsednika vlade, koji bi istovremeno mogli imati i svoje resore.

Aktuelna vlada ima jednog potpredsednika, koji je ujedno i jedni političar u vladi koju je premijer Zdravko Krivokapić formirao kao ekspertsku.

„Iz sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF-a i Demokrata vidimo da su im ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u saopštenju URA i dodaje:

„Izbor Tužilačkog saveta ne sme biti deo političkih kalkulacija bilo kog političkog subjekta a reforme u ovoj oblasti ne mogu se uslovljavati bilo čijim političkim apetitima. No, i to je legitiman politički put tog spektra političke scene“.

URA ukazuje na, kako navodi, „sinergetski pristup DF-a i Demokrata i gotovo nepodeljen politički stav o daljim političkim procesima u Crnoj Gori“.

Primećuju, međutim, da je crnogorska javnost dugo mislila da se radi o političkim subjektima koji nemaju ničeg zajedničkog u sagledavanju budućih procesa.

„Jedinstveni pristup DF-a i Demokrata ovim povodom pozdravljamo jer sada imamo popriličnu iskristalisanu situaciju na političkoj sceni Crne Gore“, navode i poručuju „da URA ni za jotu neće napustiti principe iz sporazuma koji je potpisan 9. septembra prošle godine od strane tri čelnika izbornih lista aktuelne većine“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.