U trendu

Uragan Ita usmrtio tri osobe, ribari zarobljeni na Atlantiku

VAŠINGTON – Oluja Ita snažno je danas pogodila Nikaragvu i Honduras obilnim padavinama nakon što je pokrenula velike poplave i klizišta iznad Centralne Amerike, a strahuje se da je najmanje tri osobe stradalo i na desetine ribara na Atlantiku zarobljeno.

Ita, jedna od najmoćnijih oluja koje su poslednjih godina zadesile Centralnu Ameriku, pogodila je Nikaragvu kao uragan kategorije 4 na petostepenoj skali Safir-Simpson, pre nego što je oslabila i prešla u tropsku oluju krećući se ka unutrašnjosti te siromašne zemlje, prenosi Rojters.

Kuće, putevi i ključna infrastruktura ugroženi su zbog jakih vetrova i na hiljade ljudi je evakuisano.

Potop je bio toliko ekstreman u gradu El Progreso na severu Hondurasa da je zatvor poplavljen do nivoa struka, zid se srušio i 604 zatvorenika u toj ustanovi prebačeno je u lokalne teretane, rekao je policijski komesar Huan Molina lokalnoj televiziji.

Nikaragvanski mediji izvestili su da su dva rudara poginula u klizištu. U Hondurasu je 13-godišnja devojčica poginula u klizištu u svom domu, rekli su iz vatrogasne službe.

U utorak je oko 60 ribara zarobljeno u moru u istočnoj regiji Moskuitia u Hondurasu, prema lokalnim vlastima.

Za sada mornarica nije uspela da pokuša da spasi ribare zbog opasnih vremenskih uslova, rekao je Daglas Espinal, šef vatrogasne službe u luci Puerto Lempira.

Sada se predviđa da će Ita u toku dana napredovati kroz Honduras pre nego što se prebaci preko Belizea i vrati se na Karibe preko Kube krajem nedelje. Predviđa se da će na Floridu stići kao tropska oluja do ponedeljka, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ita je 28. imenovana tropska oluja u sezoni atlantskih uragana 2020. godine, čime je izjednačila rekord postavljen 2005. godine, naveo je NHC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.