U trendu

Uskok o krijmčarenju 609 kg kokaina iz Južne Amerike

ZAGREB – Hrvatski Ured za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (Uskok) oglasio se danas sa detaljima istrage o optužnici podignutoj protiv osam hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrednosti većoj od 16.4 miliona evra.

Prema saopštenju Uskoka, reč je o hrvatskom kraku priče o ‘srpskom Escobaru’ Darku Šariću koji je uhapšen pre godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru.

Među osmoricom optuženih koji su radili sa Šarićem i krijumčarili pa u zemlje EU prodavali kokain vredan preko 16.4 miliona evra su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Navodi se da je prvooptuženi iz Hrvatske, delujući s još jednom osobom iz Srbije, tokom 2020. i na samom početku 2021. odlučio „da ubije osobu u Ekvadoru za koju su smatrali da postupa mimo njihovih dozvola“.

Drugooptuženi je bio zadužen za proveru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, kao i za angažovanje ubica. Tu osobu, koja je u međuvremenu preminula, pratili su u Ekvadoru preko nepoznate osobe koja je trebalo da plati izvršioce.

Pokušaj ubistva dogodio se 13. novembra 2020. u Guajakilu, ali uprkos tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula, već je zadobila povrede opasne po život, zbog kojih je odmah prevezena na bolničko lečenje.

Nakon informacije da je žrtva samo ranjena, prvooptuženi i osoba iz Srbije su, u daljoj nameri da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog drugooptuženom da se ubistvo organizuje dok se žrtva nalazi na lečenju, prenose hrvatski mediji.

Za novi pokušaj ubistva angažovane su i dve osobe iz Kolumbije, ali do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhapšena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo i podlegla je posledicama ranjavanja, navodi se u saopštenju Uskoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.