U trendu

Ustavni sud BiH sutra o ustavnosti Zakona o zastavi

SARAJEVO – Zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zastavi BiH naći će se na plenarnoj sednici Ustavnog suda BiH, koja će početi sutra i trajaće dva dana, najavljeno je iz ovog suda.

Dodik je 7. novembra 2019. godine podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtevom za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Dodik ne spori izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu sporne procedure prilikom donošenja izmena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine kada su one usvojene bez potvrde Predsedništva BiH.

Dodik je predložio Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti sa članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke pokrene proceduru kojim će Zakon biti usklađen sa Ustavom BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.