U trendu

Ustavni sud Češke odbio žalbe na vanrednu situaciju zbog virusa korona

Ustavni sud Češke odbio je danas prve tri od ukupno 11 žalbi na to što je vlada premijera Andreja Babiša 11. marta proglasila zbog epidemije virusa COVID19 vanrednu situaciju krize zbog epidemije,ograničila kretanje gradjana i zatvorila granice jer vlada za to polaže po Ustavu račune parlamentu a ne Ustavnom sudu.

„Proglašenje vanredne situacije je čin vladanja koji ne podleže kontroli Ustavnog suda a da ga preispita može primarno demokratski izabrani vansudski organ što je Poslanički dom Parlamenta ČR. Zato Ustavni sud to nije mogao da razmatra“, saopštio je danas Ustavni sud.

Tek ukoliko bi proglašenje vanredne situacije ili stanja sadržalo uz to i neke konkretne mere ili ako bi se na Ustavni sud obratila politička manjina, mogao bi akt proglašenja vanrednih situacija i stanja da preispita, ili i ukine ukoliko bi bio u suprotnosti da osnovnim principima demokratske pravne države, stoji u saopštenju.

U žalbama koje su stigle Ustavnom sudu Česi su protestovali zbog zabrane okupljanja u samoj Češkoj, zabrane putovanja van Češke, obaveze da se nose maske ili marame i šalovi preko lica u javnom prostoru, zatvaranja radnji i ograničenje rada državne uprave sa strankama.

Češka vlada te mere donela je prvo na osnovu Zakona o vanrednim stanjima i situacijama a zatim ih je produžila na osnovu Zakona o zaštiti javnog zdravlja a opozicija je svojim glasovima podržala potrebu uvodjenja vanredne situacije, za stepen blaže od vanrednog stanja, na mesec dana i pristala da ga produži na još 14 dana do kraja aprila.

Premijer Andrej Babiš prvobitno nije hteo da tražila dalje produženje vanredne situacije krize zbog epidemije pošto ionako do 25. maja namerava da popusti gotovo sve restrikcije, medjutim, Gradski sud u Pragu je prošle sedmice ukinuo mere zabrane okupljanja, zatvaranja granica i radnji i dao vladi rok do 27. aprila da promeni pravni osnov, tj. da važe na osnovu zakona o vanrednoj situaciji a ne o zašititi javnog zdravlja.

„I u sadašnjoj situaciji je nužno da organi državne vlasti insistiraju na pravilima i da očuvaju u najvećoj mogućoj meri pravnu državu. Vlada je morala te mere da usvoji na osnovu Zakona o vanrednim situacijama. Sud mora da odbije da takvu moć ima jedno jedino ministarstvo“, objasnio je presudu pred-
sednik sudskog veća sudija Štepan Viborni.

Premijeru Andreju Babišu i njegovoj vladi nije tako preostalo ništa drugo do da danas ponovo od donjeg doma parlamenta zatraži da se vanredna situacija produži do 25. maja, medjutim, opozicija insistira da dobije preciznije obrazloženje i podatke iz epidemioloških modela, neke stranke i da vlada pripremi plan obeštećenja preduzeća i gradjana zbog restrikcija u vreme epidemije.

„Verovao sam da više neću morati da tražim od donjeg doma produženje vanredne situacije. Naša zemlja se izborila sa pandemijom virusa korona kao jedna od najboljih u Evropskoj uniji. To što smo uradili bila je odgovorna odluka u pravi čas. Hvala opoziciji za konstruktivni pristup u vreme pandemije“, rekao je danas poslanicima Babiš.

Babiš je poslanicima poručio da je potrebno da branimo i dalje Češku i njene gradjane i da treba računati i na to da će doći drugi talas virusa korona i da moraju da budu spremni, a izrazio je i uverenje da sa zahtevom da se produži vanredna situacija „stojim pred njima poslednji put“.

Za sada medju poslanicima opozicije vlada raspoloženje da izadju u susret zahtevu vlade i premijera, ali ne do 25. maja već na sedam ili 14 dana do kada bi vlada pripremila odgovore i konkretnije argumente na pitanja i zahteve opozicije.

U Češkoj je od 1. marta kada su utvrdjena prva tri slučaja zaraze virusom kovid-19 nakon 226.255 obavljenih testova zabeleženo 7.449 slučajeva pozitivnih na virus korona od čega je već ozdravilo 2.842 ljudi, dok je umrlo 223 a u bolnicama je 359 pacijenata od toga 73 na intenzivnoj nezi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.