U trendu

Utvrđen uzrok stravične mega eksplozije u Bejrutu, preko 70 poginulih (video)

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu grada, odjeknula je snažna eksplozija. Prema još nepotvrđenim informacijama, ubrzo zatim se začula i druga jaka eksplozija.

Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim na mestu eksplozije demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio ja se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.

„To što se desilo nije ekplozija pirotehnike, već nekih drugih eksplozivnih sredstava koja su skladištena duži vremenski period“, rekao je Ibrahim.

Libanska televizija „LBC internešenal“ kasnije je objavila da je u luci eksplodiralo 2.700 tona kalijum nitrata (šalitre).

„Za vreme zavarivanja otvora kroz koje bi kriminalci mogli da izvrše krađu, došlo je do detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata – šalitre“, prenela je televizija preliminarne nalaze policije.
Arapski mediji javili su da su danas u strahovitoj eksploziji takođe povređene supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba.

U Bejrutu više od 70 poginulih, preko tri hiljade povređenih

Najmanje 63 osobe su poginule u snažnoj eksploziji koja je u popodnevnim satima pogodila glavni grad Libana, Bejrut. To je saopštio ministar zdravlja te zemlje. Kako je rekao, ima tri hiljade povređenih. Među poginulima je i lider libanske partije Kataib.

Ministar je dodao da su bolnice prepune povređenih.

Premijer Libana Hasan Dijab je sutrašnji dan proglasio Danom žalosti.

Prema preliminarnim izveštajima u luci se zapalio magacin sa pirotehničkim sredstvima ali je šef bezbednosnih snaga Libana u međuvremenu odbacio tu verziju.

Prema njegovim rečima, u pitanju su druga eksplozivna sredstva koja su čuvana dugo vremena.

„To što se dogodilo nije eksplozija pirotehnike, već druga sredstva koja mogu da se detoniraju a koja su čuvana duže vreme“, rekao je on.
Predsednik Libana Mišel Aun je za večeras sazvao vanrednu sednicu Višeg saveta za nacionalnu odbranu zbog situacije u glavnom gradu.

Predsednik Libana:U skladištu bilo 2.750 tona amonijaka

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je večeras da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera.

Aun je na Tviteru zatražio da odgovorni za ovaj propust budu ““najstrože kažnjeni““, preneo je Rojters.

Predsednika Libana smatra da bi u Bejrutu trebalo da bude proglašeno dvonedeljno vanredno stanje, nakon što je deo libanske prestonice razorila strahovita eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 50 ljudi, povređeno više od 2.700 i načinjena je ogromna materijalna šteta.

Aun je za sutra sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju vanrednog stanja u Bejrutu.

Abas Ibrahim, šef libanske opšte bezbednosti, rekao je ranije večeras da je eksploziju možda izazvao veoma eksplozivni materijal koji je oduzet sa broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci.

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je ranije večeras grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio da se sutra uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici.

Bejrut:Poginulo najmanje 73 ljudi, više od 3.700 povređenih

Najmanje 73 osobe su poginule i više od 3.700 je povređeno u strahovitoj eksploziji u utorak u luci u centralnom delu Bejruta, saopštile su vlasti Libana.

Taj deo grada je razoren, veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje od Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

Bolnički kapaciteti su brzo popunjeni, a povređene i dalje dovoze.

Uzrok eksplozije nije odmah poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je sinoć da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera.

Aun je na Tviteru zatražio da odgovorni za ovaj propust budu „najstrože kažnjeni“, preneo je Rojters.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni televizijski kanal LBC javio je da je taj materijal natrijum nitrat. Svedoci su prijavili da su videli čudan oblak narandžaste boje poput onog koji se pojavljuje kada se otpušta toksični gas azot dioksid posle eksplozije u kojoj je bilo nitrat.

Do eksplozije je, konstatuje AP, došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana.

Zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael „nema nikakve veze“ sa eksplozijom.

Premijer Libana Hasan Diab izjavio je sinoć da će oni, koji su odgovorni za veliku eksploziju u opasnom skladištu u bejrutskoj luci, platiti cenu za to.

„Obećavam vam da ova katastrofa neće proći bez odgovornosti… Odgovorni će platiti cenu“, rekao je Diab u emotivnom govoru koji je prenosila televizija, prenosi Rojters.

Činjenice o ovom opasnom skladištu, koji se nalazi tamo od 2014. godine, biće objavljene i ja neću unapred govoriti o istragama, poručio je libanski premijer.

Arapski mediji su javili da su povređeni supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njeovih savetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata „Babda“. Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujuci i Ambasadu Rusije, preneo je Kliks.ba.

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici, navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Predsednika Libana Mišel Aun smatra da bi u Bejrutu trebalo da bude proglašeno dvonedeljno vanredno stanje i za danas je sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju vanrednog stanja u Bejrutu.

Visoki zvaničnici mnogih država ponudili su humanitarnu i svaku drugu pomoć Libanu u rešavanju ove katastrofe, u zemlju koja se bori sa pandemijskim korona virusom i sa ekonomskom krizom.

U znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa u Dubaiju sinoć su bile osvetljene u bojama zastave Libana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar