U trendu

Užas: Siromašne Nepalke prodavale kožu zbog plastične hirurgije na Zapadu

Vlasti Nepala pokrenuće istragu zbog izveštaja preme kojem su siromašne žene te zemlje bile prodavane u belo roblje i prevarene da prodaju svoju kožu kako bi ona kasnije bila korišćena na globalnom tržištu plastične hirurgije.

Prema rezultatima istrage koju je sproveo indijski novinski sajt „Jut ki Avaz“ (Glas mladih), žene iz Nepala prodavale su 130 cm2 kože sa leđa za 150 dolara, prenosi Rojters.

Ministar za socijalna pitanja Kumar Kadka izjavio je da je vlada Nepala bila šokirana nakon što je pročitala izveštaj koji je objavljen 6. marta.

„Zapanjeni smo izveštajem. Istražićemo to i ukoliko se ispostavi kao tačno, vlada će uložiti sve napore da zaustavi ovaj gnusan zločin i kazni odgovorne“, rekao je Kadka.

Kako navodi agencija, o trgovini nepalskim siromašnim stanovništvom sa susednom Indijom i korišćenju tih osoba za radnu i seksualnu eksploataciju, čak i za transplantaciju bubrega naširoko je izveštavano, ali za slučajeve trgovine ljudskom kožom se još nije čulo.

Prema izveštaju indijske novinarke Some Basue, žene iz Nepala prodavane su u bordele u indijskim gradovima kao što je Mumbaj, a kasnije prevarom navedene da prodaju sopstvenu kožu.

Neke od žrtava su navele da su bile drogirane, a zatim im je skidana koža.

Navodi se da je koža zatim prodavana patološkim laboratorijama u Indiji gde je prerađivana i izvožena kompanijama u SAD koje prave proizvode od kože i tkiva za globalno tržište plastične hirurgije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.