Uzbuna u Nemačkoj: Vojnik uzviknuo „Hajl Hitler“!

Nemačka vojna kontraobaveštajna agencija istražuje 275 osoba u aktivnoj službi vojske te zemlje za koje se sumnja da su desničarski esktremisti, uključujući i slučaj u kome je vojnik uzviknuo „Hajl Hitler“, saopštilo je Ministarstvo odbrane u pismu koje je agencija Rojters imala na uvid.

Prošle godine zabeležena su 143 slučaja, a ove 53, u kojima su vonjnici koristili nacističke gestikulacije i rasističku retoriku protiv drugih vojnika u službi, prenosi Rojters.

Javno prikazivanje nacističkih simbola i pozdrava nelegalno je u Nemačkoj.

Jedan od incidenata, Slučaj 29, bavi se vojnikom koji je jasno uzvikivao „hajl Hitler“ i „zig hajl, drugovi“, a Ministarstvo je u pismu ukazalo da se sa takvim slučajevima ne postupa ozbiljno.

„Ovaj slučaj je prenet vojnom tužiocu, a potom prebačen i javnom tužiocu, ali nije došlo do izbacivanja iz vojske niti zabrane službe“, navodi se u pismu.

Jedan od vojnika koristio je Fejsbuk stranicu povezanu sa nemačkom ultra-desničarskom strankom Nacionalna demokratska partija (NPD) da širi rasističke opaske, uključujući i smrtnu kaznu za „tipične strance“, verovatno misleći na izbeglice.

Nemački Ustavni sud u januaru je saopštio da NPD podseća na političku partiju Adolfa Hitlera, ali nije doneo odluku o ukidanju, rekavši da je partija previše mala da bi ugrozila demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.