U trendu

Uzbunjivači: Blu Oridzin ignoriše bezbednosne protokole

VAŠINGTON – Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je da će na predlog uzbunjivača pregledati bezbednosne protokole u Blu Oridžinu, svemirskoj kompaniji američkog milijardera DŽefa Bezosa.

Objava se pojavila nakon što je 21 bivši i sadašnji zaposleni tvrdio da je kompanija ignorisala bezbednosne protokole kako bi dobila prednost u odnosu na konkurenciju u svemirskoj trci, preneo je BBC.

Osoblje se takođe žalilo na „seksističku kulturu“ u kompaniji.

Blu Oridžin je odbacio navode i tvrdi da se drži bezbednosnih protokola.

Portparol kaže da kompanija daje „brojne usluge zaposlenima, uključujući i danonoćnu anonimnu telefonsku vezu, i svakako će istražiti svaku novu tvrdnju o neprimerenom ponašanju ili prekršaju“.

„Nema tolerancije prema diskriminaciji ili uznemiravanju bilo koje vrste“, dodao je.

Osoblje, koje predvodi bivša šefica za međunarodne komunikacije Aleksandra Ejbrams iznelo je optužbe u pismu koje je poslato FAA, pre nego što je u četvrtak objavljeno na uzbunjivačkom sajtu Lajones.

Povodom sumnji u vezi sa standardima rakete „Nju šepard“, kojom je Bezos leteo u svemir u julu, potpisnici pisma kažu da je „mišljenje inženjera da je Blu Oridžin imao sreće da se dosad ništa nije dogodilo“.

U pismu se navodi još hiljadu izveštaja povezanih sa motorima koji imaju rakete Blu Oridžina.

„Mnogi potpisnici kažu da ne bi leteli raketom Blu Oridžina“, dodaje se u pismu.

FAA, koja nadgleda lansiranje raketa u SAD, kaže da „svaku bezbedosnu optužbu shvata ozbiljno i da razmatraju informaciju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar