U trendu

V. Britanija: Crvene telefonske govornice nece biti uklanjane

LONDON – Hiljade crvenih telefonskih govornica, svetski poznatih simbola Velike Brirtanije, neće biti uklonjene, saopšteno je danas iz uprave britanskog regulatornog tela za telekomunikacije.

Javne telefonske govornice mogu mnogima izgledati kao zastarele, kao relikt prošlih vremena u doba sveprisutnih smart telefona, ali u regulatornom telu Ofkomu smatraju da one i dalje mogu biti „spasonosne“ za građane u slučaju potrebe, prenosi AP.

Regulatorno telo je predložilo pravila čijom primenom bi se sprečilo uklanjanje oko 5.000 telefonskih govornica u oblastima koje imaju lošu pokrivenost mobilnim signalom.

Javne telefonske govornice neće biti uklonjene u onim delovima Velike Britanije u kojima ima veliki broj samoubistava niti u onima iz kojih je upućeno više od 52 poziva za pomoć u poslednjih 12 meseci.

Ofkom je saopštio da u zemlji još uvek funkcioniše oko 21.000 telefonskih govornica iz kojih je u periodu maj 2019. – maj 2020. godine upućeno više od 150.000 poziva hitnim službama i oko 45.000 poziva drugim službama za pomoć kao što je npr. organizacija Dobri Samarićanin.

„Neke od govornica koje planiramo da zaštitimo koriste se za relativno mali broj poziva, a dovoljno je da je samo jedan od tih poziva upoutilo uznemireno dete, žrtva nesreće ili neko ko razmišlja o samoubistvu, smatra se da ta javna telefonska linija može biti spasonosna u trenutku velike potrebe“, rekla je Selina Čada, direktorka za veze u Ofkomu i dodala da regulatorno telo želi da bude sigurno da Brtitanci koji žive u oblastima sa lošom mobilnom pokrivenošću, najčešće u ruralnim oblastima i dalje mogu da telefoniraju u slučaju hitne potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar