U trendu

V. D. Belen: Sinoć se nešto dogodilo. . .

ALPBAH – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je danas da je jedan od fokusa Austrije, tokom predsedavanja EU, upravo dijalog Beograda i Prištine, te da je uveren da treba iskoristiti pozitivan trend i mogućnosti koje se upravo sada pružaju.

„Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku“, kazao je Van der Belen, govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu, u kojoj su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

„Podržavamo aktivnosti Mogerini i njeno posredovanje, i spremni smo da ponudimo svoju pomoć kada god to obe strane ili visoka predstavnica budu želeli“, rekao je on na pres konferenciji.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro čuti da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti korišćena kao „paus papir“, već specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane.

„Vučić je uvek pesimista, što je dobro jer onda, kada imamo pozitivan događaj, mimo očekivanja, bivamo iznenađeni“, rekao je on.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je neophodno podržati dijalog u cilju postizanja dogovora, ali i da se poštuje postignuti dogovor, kada ga bude.

„Ako se postigne dogovor pred regionom je svetla budućnost. Znam koliko je to teško, ali vidim privrženost kod Vučića i Tačija da pronađu održivo rešenje“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar