U trendu

V. d. specijalnog tužioca pozdravio odluku smanjenja kazne Haradinaju i Gucatiju

HAG – Vršilac dužnosti specijalnog tužioca Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Aleks Vajting pozdravio je danas presudu kojom su smanjene zatvorske kazne bivšem predsedniku i potpredsedniku udruženja veterana tzv OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Vajting je naveo da će Specijalno tužilaštvo nastaviti da procesuira sve slučajeve zastrašivanja svedoka, osvete nad svedocima i ometanja istrage, prenosi Koha.

„Ovaj slučaj odnosio se na uslove koji su potrebni za pravedno sprovođenje pravde i toga šta je potrebno da vladavina prava postane stvarnost“, ocenio je Vajting.

Ranije danas, apelacioni sud u Hagu smanjio je za po tri meseca zatvorske kazne Gucatiju i Haradinaju.

Žalbeno veće smanjilo je kaznu obojici sa četiri i po godine zatvora, na četiri godine i tri meseca, a u kaznu je uračunato vreme koje su njih dvojica proveli u pritvoru od septembra 2020. godine, prenosi Koha.

Predsednik suda Mišel Pikard rekao je da će obojica ostati u pritvoru u Hagu, dok ne budu prebačeni u zemlju u kojoj će služiti kaznu.

Osnovni sud u Hagu je 18. maja osudio Gucatija i Haradinaja na po četiri i po godine zatvora, a proglašeni su krivim za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje u toku krivičnog postupka i povredu tajnosti postupka, a proglašeni su nevini za krivično delo osvete, navodi Koha.

Porota je obojicu osudila i na novčanu kaznu od po 100 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar