Vagner: Kurc odgovoran,stavio stabilnost zemlje na kocku

BEČ – Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Pamela Rendi Vagner optužila je danas kancelara Sebastijana Kurca za aktuelnu krizu u vladi, zbog ostavke koju je na mesto vicekancelara podneo Hajnc Kristijan Štrahe nakon što je javno objavljen snimak na kojem on navodno nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku
njegovoj partiji.

„Ono što smo doživeli proteklih dana, nedelja i meseci je nedostojno, pošto se dovodila u pitanje sloboda, bili smo suočeni sa vezama vlasti sa ekstremno desničarskom scenom, imali vladu o kojoj je izveštavao ceo svet, koja je ugrožavala bezbednost građana Austrije“, kazala je ona na konferenciji za štampu.

Rendi Vagner je rekla da su snimci pokazali pravo lice Slobodarske partije (FPO) Štrahea.

„To je šokantno i sramno, a Kurc snosi odgovornost za sve, posebno učešće takve FPO u vladi, jer je upozoran da ne ulazi u koaliciju sa njima. Njegov je bio projekat ove vlade koji je Austriju uveo u politički haos i stabilnost zemlje stavio na kocku“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, za rešavabje krize nije dovoljna ostavka vicekancelara, već je neophodno sve rasvetliti detaljno, kako pravno, tako i politički.

Ona smatra da treba proveriti da li je u ministarstvu infrastrukture bilo korupcije i u kojoj meri, te i da li je bilo ilegalnog finansiranja partija.

Prenela je da je SPO podnela prijavu nadležnom tužilaštvu i zatražila vanrednu sednicu parlamenta za sredu.

Kazala je i da je iz medijskih izveštaja poznato da je Kurc za video znao 48 sati pre objave, ali da je stanovništvo ostavio u neizvesnosti u pogledu budućnosti vlade.

„Bila je poželjna reakcija jednog kancelara u smislu stabilnosti zemlje. Mora konačno da preuzme odgovornost za krah vlade. Austrija nije zaslužila takvu vladu, njoj su potrebni stabilnost, odgovornost i iskrenost“, poručila je Rendi Vagner.

Ona je negirala da je danas bila u kontaktu s premijerom, s obzirom da se se spekulisalo da je on navodno razmišljao o tome da zameni koalicionog partnera ali bez izbora.

Inače, prvobitno je konferencija za štampu Rendi Vagner bila zakazana nakon kancelarove, ali je potom pomerena pre njegove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.