U trendu

Vakcina rat se širi, Moskva i Kina pokazale lucidnost

RIM – Italijanski list „Il Manifesto“ piše da nijedna od velikih farmaceutski kompanija nije poštovala svoje obaveze o isporuci anti-kovid vakcina i da su zato odgovrne za veliku prevaru čije su posledice, između ostalog, hiljade mrtvih.

U članku, novina leve orjentacije, piše o “vakcina ratu“ vakcina” koji se širi svetom i koji ima karateristike komercijalnog i geopoltičkog rata, konflikta između Istoka i Zapada, među drzavama, regionima unutar država, između korporacija, grupa i kategorija stanovništva.

List podseća da su u ime hitnosti i vanredne situacije norme za odobravanje leka pojednostavljene i da je olakšan put do odobrenja upotrebe vakcina, a sama kampanja imunizacije služi kao završetak manjkavog ispitivanja, zaključuje se u tekstu.

Dokaz za to su, piše list, progresivno širenje segmenta stanovništva za koji je odobrena upotreba na primer vakcine AstraZeneca, bez ikakvog objašnjenja, ili iznenada odluka da se jedna doza vakcine može razblažiti i podeliti na više, što se, teško može pripisati nauci.

“Prvi koji su stigli u trci sa vakcinama sigurno to ne duguju samo svojim tehnološkim kapacitetima. Ostvarili su to zahvaljujući javnim sredstvima koja su završila u blagajnama velikih farmaceutskih firmi, pritisku za davanje dozvola za upotrebu i suspenzijom prava intelektualnog vlasništva”, zaključuje “Il Manifesto”.

U vakcina-ratu između Istoka i Zapada se smenuju komenatatori koji ukazuju na „beskrupuloznu diplomatiju“ ili „geopolitičku upotrebu“ koju, navodno, Kina i Rusija čine u svojoj ponudi vakcina u svetu kako bi „uticali na srca i umove naroda“ .

Sasvim je legitimno da Peking i Moskva osvajaju srca onih u svetu kojima dostavljaju neophodni lek, što je pored toga i u interesu celoga sveta, piše u članku.

“Dva diva Istoka pokazuju veću lucidnost i pronicljivost u širenju svoje sfere uticaja putem vakcina, naspram Zapada koji, izvan tržišta, svoje dobiti i očekivanog profita svoje delovanje ograničava na deljenje milostinje”, zaključuje list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.