U trendu

Valeri Pekres, kandidatkinja za predsednicu Francuske

PARIZ – Valeri Pekres je pre petnaest godina „ugušila“ studentski ustanak zbog reformi univerziteta istom mešavinom politike konsenzusa i reformističkog duha za koju se veruje da će je na proleće dovesti do pobede na izborima za novog predsednika Francuske.

Pekres je izabrana prošlog meseca da bude predsednički kandidat francuske konzervativne stranke Republikanci, a najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi ona mogla da pobedi predsednika Emanuela Makrona na aprilskim izborima i postane prva žena predsednik u francuskoj istoriji.

U razgovoru sa novinarom Rojtersa Pekres (54) je nabrojala niz problema s kojima se zemlja suočava i ocenila da to najbolje govori o socijalnom i fiskalnom konzervativizmu koji vlada u Francuskoj.

Pekres je na svoju listu problema uvrstila i lošu kontrolu nacionalnih granica, sve veći javni dug, te nasilje u gradskim kvartovima koji su postali geta i u koje ne zalazi ni policija.

„Moramo da uspostavimo red, kako na našim ulicama tako i u našim nacionalnim finansijama“, rekla je Valeri Pekres.

Svojevremeno, tokom mandata predsednika Nikole Sarkozija ministarka za visoko obrazovanje, a zatim i za budžet, Pekres je prošle nedelje izjavila da ce iskljuciti kabl sa strujom u „problmatičnim“ naseljima u kojima je država izgubila autoritet i u kojima vlada bezakonje.

Kritikujući predsednika Makrona zbog „rupa koje je napravio u državnoj kasi“ tokom pandemije, Pekres je obećala da će reformisati penzioni sistem Francuske i smanjiti previsoke plate u javnom sektoru što, kako je rekla, uprkos svim obećanjima, Makron nije uspeo da ostvari.

Prema oceni francuskih analitičara njen stil je „dve trećine Angela Merkel i jedna trećina Margaret Tacer“, ali ona sama za sebe kaže da je „žena koja se konsultuje, odlučuje i deluje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.