U trendu

Validnost EU sertifikata o vakcinaciji u primeni od 1. februa

BRISEL, 21. decembra ( Tanjug) – Odluka kojom se validnost EU kovid sertifikata o vakcinaciji ograničava na 9 meseci počehe da se primenjuje 1. februara, najavljuju u Evropskoj komisiji.

U Komisiji kažu da su do odluke o oročavanju validnosti sertifikata o vakcinaciji na 270 dana od primljene poslednje preporučene doze došli u bliskim konsultaciijama sa zemljama članicama i da se očekuje da će odluka stupiti na snagu od februara, automastki i bez daljeg usaglašvanja sa Savetom EU.

Kada je reč o buster dozi, koja nakon primanja obnavlja imunološki odgovor, u EU kažu da validnost sertifikata o buster dozi još nemaju dovoljno naučnih dokaza.

”Ono šsto znamo je da buster doze daju jak imunitet i tek moramo da ustanovimo koliko će tako visok nivo imuniteta potrajati. U skladu sa tim naučnim informacijma radićemo na daljim merama”, poruka je Brisela.

U EK naglašavaju da se odluka o devetomesečnoj validnosti sertifikata o vakcinaciji prvenstveno odnosi na sertifikate za putovanja unutar EU, ali pozivaju nacionalne vlasti zemalja članica da radi jasnijih pravila za sve građane usklade svoje mere odnosno validnost nacionalnih kovid propusnice sa paramentrima EU kovid sertifikata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.