U trendu

Van Kvikenborn upozorava na sabotažu zbog prisustva ruskog broda u Severnom moru

BRISEL – Belgijski ministar pravde Vinsent van Kvikenborn izjavio je danas da evropske zemlje ne bi trebalo da budu naivne u pogledu prisustva ruskog špijunskog broda u Severnom moru, usled sve veće zabrinutosti da bi Moskva mogla da izvrši akte sabotaže na infrastrukturi.

„Ono što se dogodilo Severnom toku moglo bi da se dogodi i u Severnom moru“, rekao je ministar pravde za briselski portal Politiko.

Prema njegovim rečima, ne treba da budemo naivni.

U novembru prošle godine, videli smo neka sumnjiva kretanja u blizini naših vetrenjača i gasovoda – telekomunikacionih cevovoda i gasovoda“, rekao je Van Kvikenborn i dodao da je verovatno reč o istom brodu, o kome su holandski mediji izveštavali ove sedmice.

U ponedeljak su holandske obaveštajne agencije AIVD i MIVD predstavile izveštaj u kojem se navodi da Rusija tajno mapira kritičnu infrastrukturu u Severnom moru, uključujući gasovode i vetroparkove, u pripremi za potencijalne akte sabotaže, a direktor MIVD Jan Svilens je rekao na konferenciji za novinare da je ruski brod otkriven kod obale blizu vetroparka.

Prema navodima Van Kvikenborna, Ministarstvo odbrane je u Belgiji pratilo brod 17. novembra.

Kao rezultat toga, Belgija je odlučila da kupi softver kako bi bolje locirala te vrste brodova, a takođe, je uvela zakon za bolju zaštitu kritične infrastrukture, rekao je on.

Zemlje EU i NATO pojačale su napore da zaštite kritičnu infrastrukturu od kada je izvedena sabotaža na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru u septembru, naveo je briselski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.