U trendu

Vang Ji: Predsednici Kine i SAD su imali iskren, dubinski, konstruktivan i strateški razgovor

Predsednik Kine Si Đinping i američki predsednik Džozef Bajden imali su iskrenu, dubinsku, konstruktivnu i stratešku komunikaciju o kinesko-američkim odnosima u perspektivi mirnog razvoja sveta, ocenio je državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je rekao da je to bio sastanak od velikog značaja. Ovo je prvi sastanak koji su dvojica predsednika održali licem u lice u protekle tri godine, prvi licem u lice sastanak dvojice predsednika nakon što je Bajden stupio na dužnost predsednika, kao i prvi kontakt dva lidera nakon što su Kina i SAD završile prvobitne agende na unutrašnjem planu, dodao je.

Šef kineske diplomatije naveo je i da je sastanak trajao više od tri sata, pri čemu je primenjeno i simultano prevođenje, što je duže nego predviđeno. Dvojica predsednika su imali sveobuhvatnu, dubinsku i iskrenu razmenu mišljenja, bio je ovo razgovor konstruktivnog i strateškog karaktera, kazao je.

Vang je ocenio da je sastanak bio sadržajan dodajući da su predsednici dve zemlje su odvojeno govorili o unutrašnjoj i spoljnoj politici svoje zemlje, kinesko-američkim odnosima, pitanju Tajvana, dijalogu i saradnji u svim oblastima, važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, što je pokrilo najvažnije aspekte bilateralnih odnosa i najaktuelnije regionalne i globalne probleme, rekao je Vang.

Prema rečima kineskog zvaničnika sastanak je kreirao budući raspored u kinesko-američkim odnosima, koji se trenutno suočava sa ozbiljnim poteškoćama i nalazi se na ključnoj tački.

Ovaj sastanak je od bitnog realnog značaja, ali i ima dalekosežan uticaj na odnose Kine i SAD u narednoj fazi i čak u još dužem periodu, ocenio je Vang.

Na sastanku je određen jasan pravac, kako ne bi kinesko-američki odnosi bili van kontrole i kako bi se pronašao pravi put koegzistencije dve velike sile. Određen je okvir prema kome će dve zemlje zajednički razmotriti i ustanoviti vodeće principe za razvoj bilateralnih odnosa. Takođe je pokrenut proces prema kome će dve zemlje sprovoditi u delo važan konsenzus dvojice predsednika i celishodno upravljati i stabilizovati bilateralne odnose, podvukao je Vang Ji.

Vang je rekao da je predsednik Si naglasio da je pitanje Tajvana centralno pitanje u temeljnim interesima Kine, temelj na kome su zasnovani kinesko-američki odnosi, kao i crvena crta koju SAD ne smeju niti treba da prekorače.

Kina je tražila od SAD da se pridržavaju politike jedne Kine i sadržaje tri međusobna saopštenja ispune obećanje da neće podržavati „nezavisnost Tajvana“, kako ne bi situacija bila dovedena do nepopravljive, dodao je.

Bajden je ponovio da SAD insistiraju na politici jedne Kine, ne podržavaju nezavisnost Tajvana, ne žele da pitanje Tajvana koriste kao alat kojim sprečavaju razvoj Kine, rekao je Vang.

Istorija razvoja kinesko-američkih odnosa pokazuje da saradnja dve zemlje donosi obostrane koristi, a konfrontacija šteti obema stranama. U izazovnim okolnostima, jačanje saradnje Kine i SAD, kao dve velike sile, odgovara interesima obeju strana, ali i opštim očekivanjima međunarodne zajednice, dodao je Vang.

On je naveo da su se dvojica predsednika složili da će održavati česte kontakte i da su obavezali diplomatske i bezbednosne timove dve zemlje da nastave stratešku komunikaciju i sprovode u delo njihov konsenzus.

SAD su pokazale želju za što skorijom posetom državnog sekretara Entonija Blinkena Kini. Kina je to pozdravila. Finansijski i trgovinski pregovarači dveju zemalja će takođe imati kontakte i koordinaciju o makroekonomskoj politici i trgovinskim odnosima dve zemlja, rekao je Vang.

Sve u svemu, na sastanku su postignuti predviđeni ciljevi jačanja komunikacije, definisanja namera, podvlačenja crvene crte, sprečavanja sukoba, određivanja jasnog pravca i diskusije o saradnji, zaključio je Vang Ji, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar