Vang: SAD nemaju nadležnost da kritikuju posetu Si Đinpinga Rusiji

PEKING – Američki državni sekretar Antoni Blinken nije kompetentan da kritikuje kineskog predsednika Si Đinpinga zbog njegove posete Rusiji, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi TAS S.
Zamoljen da prokometariše izjavu Blinkena da je Kina pružila „diplomatsko pokriće“ Rusiji, Vang je rekao da Kina nije izazvala ukrajinsku krizu i da nije strana u sukobu.

„Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj strani u sukobu. SAD nemaju nadležnost da kritikuju Kinu, a još manje da na nju prebacuju odgovornost za situaciju u Ukrajini“, rekao je Vang.
Kineski diplomata je podsetio da se Peking protivio bilo kakvim akcijama koje bi mogle da dovedu do eskalacije ukrajinskog sukoba i naglasio da su SAD nastavile da snabdevaju Kijev oružjem.

„Sjedinjene države treba objektivno da sagledaju napore Kine i međunarodne zajednice da bude postignut miran dijalog“, zaključio je Vang.

Blinken je u ponedeljak, komentarišući posetu Si Đinpinga Rusiji, istakao da se kineski lider uputio u Moskvu „danima nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina”.

Prema rečima američkog državnog sekretara, Kina „ne oseća odgovornost“ i „pruža diplomatsko pokriće Rusiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.