U trendu

Varhelji: Vratila se volja za proširenjem EU

BRISEL – Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji izjaviio je danas da se vratila volja za proširenje Evropske unije.

Rat Rusije protiv Ukrajine otreznio je debatu oko procesa proširenja EU i pokazao potrebu da se ubrzaju procedure, koje je u suštini zaustavila prethodna Komisija, rekao je Varhelji u ekskluzivnom intervjuu za briselski portal Euraktiv.

„Mi Evropljani sada ne samo da shvatamo, već smo i spremni da to ispunimo, Evropa neće uživati u bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu bez potpune integracije Zapadnog Balkana“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina bilo je malo želje za proširenjem unutar EU, a neke države članice pozvale su na reformu EU pre nego što prime nove članice.

„Ne zaboravite, preuzeli smo (mandat) od Evropske komisije koja je rekla ‘nema proširenja’ – šteta je učinjena“, rekao je Varhelji, dodajući da je u drugoj polovini svog mandata Junkerova komisija shvatila da je to strateška greška.

On je naveo da sada postoji jasna politička volja koja nije uvek bila očigledna.

Srbija, kandidat za EU od 2009. godine, održava bliske veze sa Kremljom tokom 10-ogodišnje vladavine predsednika Srbije Aleksandra Vučića i okleva da se pridruži uvođenju sankcija Rusiji uprkos pritiscima Zapada, naveo je briselski portal.

Upitan da li bi EU bila zainteresovana da ubrza pristupne procese sa Beogradom, Varhelji je rekao da je „Srbija uvek imala veoma posebne odnose sa Rusijom“.

„Ono što vidimo iz Srbije jeste da je u veoma teškoj situaciji, zbog svoje ranjivosti kada je u pitanju snabdevanje energijom i zbog nesređenog bezbednosnog okvira“, rekao je on, ističući da je zemlja skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa i da su njene glavne energetske kompanije u većinskom ruskom vlasništvu.

Ali uprkos zabrinutosti oko usklađivanja, Varhelji je rekao da je bilo i pozitivnih znakova u poslednjih nekoliko meseci, a jedan od njih je i glasanje Srbije u skladu sa Zapadom u Generalnoj skupštini UN o Ukrajini.

„Želimo da Srbija bude naš saveznik, potrebno nam je da se Srbija solidariše sa nama i da bude na našoj strani, ali takođe, moramo da razumemo njen stav kada nešto tražimo od nje“, kazao je Varhelji, koji se suočio sa kritikama zbog pokušaja da podstakne kampanju Beograda za članstvo u EU uprkos zabrinutosti vezanih za vladavinu prava.

Srbija pravi male korake i treba da dozvolimo da se ti koraci ostvare, doda je.

„Jer ako to ne učinimo, onda dobijamo upravo suprotno od onoga što želimo da postignemo“, kazao je Varhelji, nagoveštavajući da previše otvoren pritisak na Beograd na određenim pozicijama može izazvati „gubitak Srbije“.

Prema njegovim rečima, mnoge države članice žele da vide više solidarnosti iz Srbije.

„I nadam se da će to postepeno doći iz Beograda, jer je Beograd na evropskom putu; to je zemlja kandidat“, naglasio je Varhelji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.