U trendu

Varteks predstavio odelo koje „tera“ viruse

ZAGREB – Hrvatska modna i tekstilna kompanija Varteks predstavila je danas novitet na tržištu – muško odelo s antiviralnim premazom, za koje tvrdi da smanjuje moguće prisustva više od 99 odsto virusa u roku od dva sata, ali ističe i da ne štiti potpuno od zaraze.

Reč je, kako se navodi, o tehnološkoj inovaciji u proizvodnji tkanine „ViralOff“ koju je razvio talijanski proizvođač Marcoto u saradnji sa biomedicinskom kompanijom Poligijene.

„Ova tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima“, saopšteno je iz Varteksa, prenosi Hina.

Marcoto tkaninu od koje je odelo izrađeno čini stopostotna runska vuna, a antiviralni premaz eliminiše viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata virusi s odeće nestanu, tvrde u Varteksu.

Ističu i da premaz ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze.

Aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan-dioksida i srebro-hlorida, nanosi se na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i dece, kao niti kućnih ljubimaca, kaže se u saopštenju.

„ViralOff“ premaz na tkanini takođe i štiti odeću, dezinfikuje je, smanjuje potrebu za njenim čišćenjem te joj produžava vek trajanja, a kako bi zadržalo svoju efikasnost odelo s takvim premazom se održava suvim hemijskim čišćenjem koje neće narušiti njegova svojstva, naveli su iz Varteksa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.