Vašington predložio Pekingu da podele – SVET

SAD su više puta predlagale Kini da zajedno upravljaju svetom, ali Peking je odbio ulogu „mlađeg partnera“, rekao je ekspert Majkl Pilsberi u programu američke televizije „Foks njuz“.

„Oni su nas odbili. Nekoliko ljudi je to predložilo — takozvani plan G2, a kineski naučnici kojima je dozvoljeno da pišu o tome u člancima i knjigama su rekli: ’Ne, znate, mi ne želimo da budemo broj dva, mlađi partner Amerike‘“, rekao je Pilsberi.

Analitičar pretpostavlja da Kina čeka trenutak kada može postati prioritet, ali SAD treba da preduzmu „mnogo mera da do toga ne dođe“.

„Prvo, moramo da im uskratimo tehnološku superiornost. Drugo, treba da vidimo koliko su se duboko infiltrirali u naše kompanije, u naše društvo, u našu univerzitetsku sredinu“, rekao je on.

Pilsberi je primetio da je u slučaju sa SSSR-om bilo lakše, pošto SAD nisu imale nikakve kontakte sa njima niti su međusobno poslovale.

„Dok je Kina duboko unutar nas. Ne želimo da ih potpuno demonizujemo — to bi stvorilo probleme našem sopstvenom političkom sistemu. Međutim, mi treba bolje da razumemo koliko su oni lukavi“, izjavio je on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.