Vašington pretvoren u „ratnu zonu“, zatvoren dobar deo grada

VAŠINGTON – Glavni grad SAD je pretvoren u „ratnu zonu“, pošto su na snazi mere kakve „nikada u istoriji Amerike nisu viđene u Vašingtonu na dan inauguracije američkog predsednika“, preneo je Jahu njuz.

Izabrani predsednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost u podne (18.00 po srednjoevropskom vremenu), a kako piše Glas Amerike, više hiljada pripadnika Nacionalne garde čuva sve „utvrđeniji“ Vašington.

Brojne ulice oko Kapitola su zatvorene za saobraćaj, dok je središte Nacionalnog mola, koje se proteže od spomenika Abrahamu Linkolnu do zapadne strane Kapitola zatvoreno za posetioce.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu „zelenu zonu“ u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje.

Kako se navodi, Dikstrikt podseća neke zvaničnike na gradove pod opsadom, poput Bagdada ili Kabula, umesto na sedište vlade lidera slobodnog sveta.

Za proteste Trampovih pristalica priprema se i svih 50 američkih država.

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde biti danas u Vašingtonu i tokom narednih dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pojačano obezbeđenje u oštroj je suprotnosti sa predsedničkom inauguracijom pre četiri godine, kada je u pomoć pozvano 8.000 vojnika Nacionalne garde, zaključio je Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.