U trendu

Vašington: Tranosaurus dočekuje posetioce Nacionalnog muzeja

VAŠINGTON – Dramatična scena fosila Tiranosaurusa koji stoji iznad palog skeleta Triceratopsa „pozdravljaće“ u subotu posetioce na otvaranju nove dvorane s fosilima Nacionalnog muzeja prirodnjačke istorije u Vašingtonu.

Izgradnja dvorane koštala je 110 miliona dolara, od čega je 70 miliona plaćeno iz javnih fondova, dok je 40 mliona dolara prikupljeno iz privatnih fondova, prenosi Rojters.

„Znam da nam je bilo potrebno nešto dramatično za nešto što će neizbežno biti centar dvorane“, rekao je kustos muzeja Metju Karano.

Fosil Tiranosaurusa pronađen je u Montani 1988. godine, dugačak je čak 11,5 metara i postavljen je iznad skeleta Triceratopsa, tako da izgleda kao da najveći mesožder među dinosaurusima stoji iznad palog biljojeda.

Ove dve vrste dinosaurusa živele su pre 68-66 miliona godina na zapadu Severne Amerike. Ideja je, dodaje Karano, da uloga predatora i plena bude bolje prikazana.

Triceratops je bio visok devet metara, imao je rogove iznad nosa i očiju i koštana ojačanja koja su mu štitila vrat.

Karano je izrazio nadu da će posetioci muzeja steći utisak da su dinosaurusi bili živa bića koja se nisu mnogo razlikovala od današnjih životinja.

Udar asteroida od pre 66 mliona godina uništio je dinosauruse kao i mnoga druga bića tog vremena.

Navodi se da će u dvorani takođe biti prikazani fosilii sisara i prirodnog sveta mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.