U trendu

Vatikan: Papa će proglasiti Titusa Brandsmu za sveca

VATIKAN – Papa Franja će proglasiti za sveca Titusa Brandsmu, holandskog sveštenika koji je ubijen u koncentracionom logoru Dahau 1942. godine zbog propovedanja protiv nacista, saopštio je danas Vatikan.

Blaženi Titus Brandsma, koji je bio pripadnik karmelićanskog verskog reda i jedan od osnivača i rektora katoličkog univerziteta u Nijmegenu, počeo je da istupa protiv nacističke ideologije i pre Drugog svetskog rata i nemačke invazije na Holandiju 1940, prenosi Rojters.

Tokom nacističke okupacije, govorio je protiv antijevrejskih zakona,a kao savetnik u holandskim katoličkim novinama, podsticao je svoje urednike da ne objavljuju nacističku propagandu.

Uhapšen je 1942. i držan u holandskim zatvorima, pre nego što je odveden u Dahau, blizu Minhena, gde je podvrgnut biološkim eksperimentima i ubijen smrtonosnom injekcijom iste godine u 61. godini.

Vatikan je saopštio da je Franja odobrio dekret kojim se pripisuje čudo posredovanjem Brandsme, koga je papa Jovan Pavle II proglasio blaženim 1985. godine, a da datum njegove kanonizacije nije još preciziran.

Nekoliko drugih katolika ubijenih u nacističkim koncentracionim logorima već je proglašeno svecima, a među njima su poljski sveštenik Maksimilijan Kolbe i Edit Štajn, nemačka časna sestra koja potiče iz jevrejske porodice, a oboje su ubijeni u nacistički okupiranoj Poljskoj u logoru Aušvic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.