U trendu

Veber: Hrvatska i Bugarska treba odmah da udju u šengen

Šef poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber izjavio je danas da bi Bugarska i Hrvatska trebalo bez odlaganja da udju u šengenski prostor, preneo je portal Euraktiv.

I u Sofiji i u Zagrebu na vlasti su partije koje pripadaju EPP.

Veber nije pominjao Rumuniju, a izjavu je dao pred Evropskim parlamentom, kao reagovanje na govor o stanju Unije predsednika Evropske komisije (EK) Žan-Kloda Junkera.

Navodi se da je EK 2010. proglasila Bugarsku i Rumuniju spremnim za ulazak u šengenski prostor, ali do toga nije došlo jer je za odluku o prijemu potrebna jednoglasnost. Veto su ulagale Francuska, Nemačka i Holandija, pre svega zbog unutrašnjepolitičkih razloga.

Junker je prošle godine izjavio da Bugraska i Rumunija treba da budu primljene u šengenski prostor.

Hrvatska, članica EU od 2013, još uvek nije dobila zeleno svetlo EK. Pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru blokira i Slovenija, zbog teritorijalnog spora u Piranskom zalivu.

Ipak, navodi Euraktiv, i Junker i Veber znaju da nema nikakve šanse da u skorije vreme dodje do širenja šengenskog prostora i da je čak i sam šengenski projekat u opasnosti zbog pitanja migranata, što je Junker i pomenuo u govoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar