U trendu

Veber zamera Ciprasu zbog Venecuele

ATINA – Šef konzervativne Evropske narodne partije i kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Veber optužio je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za podršku predsednika Venecuele Nikolasa Maduro,

Veber je tokom sastanka sa liderom najveće opozicione grčke stranke Nove demokratije Kiriakisom Micotakisem izjavio da grčki premijer blokira zajedničku evropsku spoljnu politiku.

„Grčka vlada na čelu sa Ciprasom mora da odgovori na pitanje zašto blokira inicijative na evropskom nivou za podršku snaga u Venecueli koji se bore za demokratsku Venecuelu. Na ovo pitanje Cipras mora da odgovori“, istakao je Veber.i naveo da zbog ovakvih slučajeva EU mora da promeni mehanizam donošenja odluke u spoljnim poslovima – da uspostavi proces donošenja odluke većinom, a ne jednoglasno kakava je sada praksa.

„To vodi do situacije u kojoj više nećemo biti u rukama vlada, kao u Grčkoj, koje očito imaju više kontakata sa Vladimirom Putinom i Madurom, nego sa slobodnim svetom demokraskih zemalja“, kazao je Veber, a prenose grčki mediji.

Istovremeno juće je i bugarski predsednik Rumen Radev poručio bugarskoj vladi da se ne meša u političku krizu u Venecueli i da ne podržava stav određenih zemalja članica EU o priznanju samoproglašenog Huana Gvaidoa za predsednika ove latinoameričke države jer, kako on navodi, takve odluke ne vode u smeru mirnog rešavanja tenzija.

Evropska unija bila je na korak do usvajanje zajedničkog stava i priznanja Huana Gvaida za predsednika Venecuele, međutim Italija je uložila veto na takvu odluku.

Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebalo da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsednički izbori“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar