U trendu

Večeras televizijska debata tri kandidata za nemačkog kancelara

Tri rivala za mesto nemačkog kancelara večeras će na televiziji imati prvu veliku debatu, manje od mesec dana od parlamentarnih izbora u Nemačkoj koji će označiti kraj ere Angele Merkel.

Činilo se da je pre nekoliko nedelja pobeda garantovana u redovima konzervativaca posle 16 godina Angele Merkel na vlasti, ali je situacija sada drugačija prema navodima anketa, tako da će izborna bitka biti neizvesna.

U televizijskoj debati učestovaće kandidat konzervativaca Armin Lašet (Laschet), Olaf Šolc (Scholz) u ime Socijaldemokratske partije, i Analena Berbok (Annalena Baerbock) u ime ekologa.

Prema najnovijoj anketi lista Bild, Socijaldemokrate bi mogle na izborima da dobiju 24 odsto, konzervativci 21 odsto, a pokret Zelenih 17 odsto.

Pre nekoliko meseci, konzervativci Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel su imali prednost sa 34 odsto glasova.

Bez obzira na ishod glasanja, verovatno će biti komplikovano formirati novu vladu u kombinaciji tri stranke, uz mogućnost uključena liberala ili radikalne levice.

Večerašnja debata je prva u nizu tri debate pre izbora zakazanih za 26. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.