U trendu

Većina Britanaca protiv finansiranja krunisanja kralja

Većina Britanaca, 51 odsto, smatra da država ne bi trebalo da finansira krunisanje kralja Čarlsa Trećeg (Charles) 6. maja, jer rastu troškovi života, navodi se u danas objavljenoj anketi javnog mnjenja u Velikoj Britaniji.

Samo 32 odsto ispitanika smatra da država treba da finansira krunisanje najstarijeg sina kraljice Elizabete Druge (Elizabeth), koja je umrla u septembru, i krunisanje kraljice-supruge Kamile (Camilla), utvrđeno je anketom JuGov-a (YouGov).

Najkritičniji su mladi, od 18 do 24 godine, kojih 62 odsto smatra da država ne bi trebalo da finansira krunisanje. Taj procenat pada na 44 odsto među starijima od 65 godina, 46 odsto je među ljudima između 50 i 64 godine, i 55 odsto među onima od 25 do 49 godina.

Britanska vlada i Bakingemska palata nisu objavili nikakve informacije o troškovima za krunisanje. Očekuje se da će to koštati nekoliko desetina miliona funti.

Ta tema izaziva polemiku pošto se Velika Britanija već mesecima suočava sa inflacijom većom od 10 odsto i socijalnom krizom koja je rezultirala štrajkovima mnogih profesija u zdravstvu, obrazovanju, transportu.

Antimonarhističke grupe su osudile cenu krunisanja.

To je „šamar u lice milionima ljudi koji pate od krize troškova života“, ocenio je Grejem Smit (Graham Smith) iz grupe Republika koja planira demonstracije za ukidanje monarhije, i to 6. maja, na dan krunisanja.

Kancelar Vojvodstva Lankaster Oliver Dauden (Dowden), član vlade odgovoran za upravljanje imovinom koja pripada Vojvodstvu Lankaster, čiji prihodi pripadaju kralju, nagovestio je početkom godine da će Vlada obezbediti da ne bude „ekstravagancije ili preterivanja“ tokom krunisanja.

Krunisanje Elizabete Druge 1953. godine koštalo 912.000 tadašnjih funti, što je oko 20,5 miliona sadašnjih funti, dok je krunisanje njenog oca Džordža VI (Geroge) dostiglo 24,8 miliona sadašnjih funti. To je bila najskuplja ceremonija za više od 300 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.