U trendu

Većina Rusa za nastavak vazdušnih napada u Siriji

Više od polovine ruskih građana, njih 53 odsto, smatra da bi država trebalo da nastavi sa vazdušnom operacijom u Siriji, dok 34 odsto smatra suprotno, pokazali su danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja centra „VTsIOM“.

„53 odsto smatra da bi vojna operacija u Siriji trebalo da se nastavi, dok je 34 protiv togaa“, izjavio je anketar, a prenosi Tas s.

Broj Rusa koji žele da operacija u Siriji bude okončana je porastao sa 25 odsto, koliko je bilo prošle godine.

O pitanju napada SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu većina ruskih građana (82 odsto) smatra da je to bila provokacija SAD u cilju destabilizacije situacije, dok mali procenat od šest odsto smatra da je vazdušni napad SAD bio prirodan odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja od strane sirijskih vlasti.

Istovremeno, kako se navodi, više od trećine anketiranih građana (35 odsto) nije znalo da odgovori na pitanje o adekvatnom odgovoru Rusije na taj incident.

Jedan deo anketiranih (14 odsto) smatra da bi Rusija trebalo da ostane neutralna, a svaki deseti je izrazio podršku Siriji i njenom predsedniku Bašaru al Asadu (11 odsto), a isto toliko je za nezavisnu istragu. „Samo 6 odsto anketiranih Rusa se slaže sa vizijom SAD o incidentu sa hemijskim oružjem u provinciji Idlib u Siriji. Većini Rusa vazdušni napadi SAd na vazduhoplovnu bazu Sirije izheda u najmanju ruku jao neuspela provokacija i nezakonita agresija ili kao provokacija koja nosi delekosežne posledice“, rekao je generalni direktor centra za istraživanje Valeri Fjodorov.

Anketa je, kao se navodi, sprovedena 11 i 12. aprila ove godine, a učestvovalo je 1.200 građana Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.