U trendu

Velika akcija hapšenja ATM u BiH i Sloveniji zbog pranja novca

SARAJEVO – Policijski sluÅŸbenici DrÅŸavne agencije za istrage i zaÅ¡titu (SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije ATM, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tuşilaštva BiH u saradnji sa policijskim sluşbenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istraşnog tima SIPA-e i Tuşilaštva BiH i Specijalnog tuşilaštva i policije, koji je započet u februaru prošle godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski sluÅŸbenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su započeti pretresi i u Sloveniji na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapÅ¡enje viÅ¡e od 50 lica, preneli su sarajevski mediji.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica poseduju na računima banaka i sefovima u kojima ih eventualno drşe.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija ATM u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istraÅŸnog tima su realizovane uz pomoć EURODÅœASTA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.