U trendu

Velika akcija hapšenja ATM u BiH i Sloveniji zbog pranja novca

SARAJEVO – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije ATM, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva i policije, koji je započet u februaru prošle godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su započeti pretresi i u Sloveniji na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 lica, preneli su sarajevski mediji.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica poseduju na računima banaka i sefovima u kojima ih eventualno drže.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija ATM u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EURODŽASTA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar