U trendu

Velika Britanija i EU nastavljaju pregovore

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen složili su se sinoć da njihovi pregovarači treba da nastave razgovore o trgovinskom sporazumu o Bregzitu, pošto su stavovi dve strane ostali veoma udaljeni.

Velika Britanija saopštila je da i dalje ostaju „veoma velike praznine“, ali da će razgovori biti nastavljeni i da će u nedelju biti poznato da li dogovor može biti postignut, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Džonson je otputovao u Brisel u nadi da bi politički pregovori na najvišem nivou mogli dati novi zamah pregovorima kako bi se prevazišle ključne razlike oko prava na ribolov i ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU.

Ursula fon der Lajen dočekala je Džonsona u sedištu EU u Briselu i diskretno podsetila britanskog lidera da ponovo stavi masku na lice posle fotografisanja, a ocenila je da su dve strane i dalje veoma udaljene.

Na meniju za večeru je dominirala riba, u skladu sa težnjama EU za daljim pristupom britanskim vodama što je jedna od glavnih prepreka u pregovorima.

Džonson i Fon der Lajen su rekli da će uložiti dodatni napor kako bi izašli iz ćorsokaka u pregovorima oko trgovinskog sporazuma, ali obe strane i dalje insistiraju da ona druga treba da učini ustupke.

Britanski premijer je u obraćanju poslanicima uoči odlaska u Brisel rekao da nijedan britanski lider ne bi mogao da prihvati zahteve na kojima trenutno insistira Evropska unija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da „još postoji šansa za sporazum“, ali je naglasila da EU neće napraviti kompromis oko svojih osnovnih principa.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.