U trendu

Velika Britanija: Istrorijsko lansiranje orbitalnog satelita iz zapadne Evrope

LONDON – Istorijsko lansiranje satelita iz Kornvola u jugozapadnoj Engleskoj zakazano je za 9. januar, što će biti prvi put da orbitalni satelit krene na put u svemir iz zapadne Evrope, saopštila je kompanija Virdžin Orbit.

Virdžin Orbit, kompanija delimično u vlasništvu milijardera Ričarda Brensona, će za lansiranje koristiti modifikovani avion „Boing 747“ s raketom pričvršćenom ispod krila, prenosi Rojters.

Raketa će biti aktivirana iznad Atlantskog okeana dok avion bude u letu i poslati satelite sedam raznih klijenata u svemir, u postupku poznatom kao horizontalno lansiranje.

Misija treba da započne 9. januara u 22.16 sati po srednjeevropskom vremenu, ali to zavisi od vremenskih prilika i eventualnih problema sa rasporedom i sistemom. Rezervni termini su sredinom i krajem januara.

Uspešno testiranje je obavljeno 2. januara, dodaje se u saopštenju Virdžin Orbit.

Projekat lansiranja satelita je nazvan „Start mi ap“ („Pokreni me“), po poznatoj pesmi slavnog britanskog benda Roling Stouns, a u pitanju je zajednički projekat Virdžin Orbita, Agencije za svemir Ujedinjenog kraljevstva, grada Kornvola i Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.