„Veliki“ blago pali, „mali“ dobili na podršci

BEČ – Dve nedelje pred prevremene parlamentarne izbore u Austriji istraživanja pokazuju da su Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca i Slobodarska stranka (FPO) blago izgubile podršku glasača, dok su male stranke, poput Neos-a uspele da povećaju popularnost.

Kurcova OVP ostala je jasno ispred drugih sa 35 odsto glasova, koliko može osvojiti u ovom trenutku, za jedan procenat manje nego prošle nedelje.

Bivši koalicioni partner FPO pao je na 19 odsto, i time je za tri odsto iza Socijaldemokratska partije (SPO) koja, aktuelno, može računati na 22 odsto glasova.

Dok je odluka o pobedniku na izborima gotovo potpuno izvesna, borba za drugu poziciju u poslednje dve nedelje ostaje otvorena.

Na trećem mestu je stranka Zelenih koja bi osvojila 11 odsto glasova, i time se vratila u skupštinske klupe.

Na četvrtoj poziciji je Neos koji bi osvojio aktuelno devet odsto glasova, za jedan procenata više nego još pre nedelju dana.

Lista „Ject“ ispala bi, prema rezultatima istraživanja, iz skupštine, jer trenutno samo jedan odsto birača namerava da glasa za tu partiju.

Kada je reč o popularnosti lidera partija da je moguć direktan izbor kancelara čak 41 odsto Austrijanaca dalo bi glas Kurcu.

Na drugom mestu je šef FPO Norbert Hoger sa 20 odsto, a odmah iza njega Pamela Rendi Vagner (SPO) sa 19 procenata.

Što se tiče namere da izađu na izbore čak 73 odsto Austrijanaca najavljuje da će sigurno izaći na birališta.

(Tanjug)

Napišite komentar