U trendu

Veliki broj kornjača preti da ugrozi ekosistem Hongkonga

HONGKONG – Na drenažnom bazenu u blizini popularnog planinarskog mesta u ruralnom okrugu Tai Po u Hongkongu, grupa dobrovoljaca naoružana opremom za ronjenje, mrežama i rukavicama gazili su po mutnoj vodi da bi pronašli na desetine kornjača koje su tu ostaviili meštani.

Kako navodi Rojters, crvenouhe kornjače su puštene u divljinu po starom običaju poznatijim kao oslobađanje milosti- koncept koji je ostao ukorenjen u budističkom verovanju da oslobađanje života donosi sreću.

Međutim, mnoge životinje se namerno hvataju i prodaju samo da bi bile oslobođene, rekli su stručnjaci za životinje, dok kornjače često bivaju povređene ili pak umiru nakon što ih ostave negde u vodi.

Veliki broj religioznih ljudi kupuje mnoštvo kornjača a potom ih oslobađaju u reke, potoke, plaže i javne parkove, a pored kornjača oslobađaju se i žabe, insekti, ptice i ribe, što bi moglo da ošteti ne samo ekosistem lokalnog stanovništva već može da predstavlja i opasnost po javno zdravlje,navodi Botaničke bašta Hongkonga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.