U trendu

Veliki požar u naftnom postrojenju na jugu Libana

Veliki požar izbio je danas u naftnom postrojenju na jugu Libana, javili su državni mediji i naveli da uzrok nije odmah bio poznat.

Nacionalna novinska agencija objavila je da nije bilo radnika u blizini kada se vatra rasplamsala u velikoj cisterni za benzin u selu Zahrani na obali Sredozemnog mora.

Vatrogasna kola su požurila da pomognu u gašenju požara u blizini jedne od glavnih libanskih električnih centrala.

Ta centrala je prestala da radi u subotu zbog nedostatka goriva u vreme kada se Liban suočava s ozbiljnom krizom i struje nema i po 22 sata na dan.

Gust crni dim nadvio se nad područjem oko Naftne instalacije Zahrani 50-tak kilometara južno od Bejruta.

Vlasti su blokirale glavni autoput koji povezuje Bejrut sa jugom Libana, a prolazi kroz Zahrani.

Požar je izbio više od godinu dana posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 215 ljudi, a na hiljade ranjeno i uništena luka i okolni kvartovi.

Tada je eksplodiralo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi za djubrivo, a bio je godinama nepropisno uskladišten.

Prošle godine je jedna nemačka kompanija našla opasan nuklearni materijal uskladišten u postrojenju u Zahraniju.

Osam malih kontejnera koji teže manje od dva kilograma sa solima osiromašenog uranijuma potom je brzo uklonjeno.

Taj materijal je bio u postrojenju od 1950-tih godina kada je njima upravljala Kompanija mediteranska rafinerija, Medreko (Medreco).

To je bila američka kompanija čiju su glavni akcionari bili Mobil i Kalteks (Caltex) i poslovala je u Libanu četiri decenije do kasnih 1980-tih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.