Venecuela: Maduro osvojio 67,6 odsto glasova

KARAKAS – Politički savez predsednika Venecuele Nikolasa Madura osvojio je većinu na parlamentarnim izborima, koji su bojkotovale vodeće opozicione stranke, koje nisu želele da učestvuju jer su smatrale da će izbori svakako biti namešteni, preneo je Rojters.

Pobeda sada daje kontrolu Maduru nad celom vladom.

„Ponovo smo osvojili većinu u narodnoj skupštini glasovima građana. Bez ikakve dileme, to je velika pobeda za demokratiju“, rekao je Maduro, a preneo AP.

Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele i njeni koalicioni partneri su osvojili 67,6 odsto glasova od 5,2 miliona ljudi koliko je glasalo, saopštila je Indira Alfons, predsednik izborne komisije, preneo je Rojters, dodajući da je samo 31 odsto od 20 miliona registrovanih glasača učestvovalo na izborima.

Ovaj rezultat je vratio skupštinu – poslednju instituciju koja nije bila u rukama socijalista – Madurovim saveznicima, uprkos činjenici da je ekonomija uništena, sankcijama SAD i emigraciji pet miliona stanovnika, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Narodnom skupštinom je predsedavao Huan Guaido, koji je pokušavao da otera Madura sa pozicije skoro dve godine i okonča krizu u Venecuelu.

Guaida je Vašington otvoreno podržavao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.