U trendu

Venecuela: Parlament usvojio statut o produženju svog mandata

KARAKAS – Venecuelanski parlament predvođen opozicijom usvojio je statut kojim se njen mandat produžava tokom 2021. godine, nakon spornih izbora održanih 6. decembra, na kojima su saveznici vladajuće socijalističke stranke predsednika Nikolasa Madura osvojili 91 odsto poslaničkih mesta.

Usvojeni statut omogućava maloj grupi poslanika da vrši funkcije parlamenta, prenosi Rojters. Promena je usledila nakon što je na desetine članova skupštine pobeglo iz zemlje ili izrazilo želju da ne ostane na svojim funkcijama tokom naredne godine, zbog onoga što su opisali kao pretnje vlade.

Uprkos pretnjama diktature i zaštrašivanju od strane režima, parlament će nastaviti da radi u toku ovog vanrednog perioda, rekao je opozicioni lider Huan Gvaido.

Četiri opozicione partije bojkotovale su rezultate parlamentarnih izbora, tvrdeći da uslovi za održavanje slobodnog i fer glasanja nisu ostvareni. Većina zapadnih zemalja, koje opozicionog lidera Huana Gvaida smatraju legitimnim predsednikom Venecuele, ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora.

Jučerašnja odluka parlamenta otvara put Gvaidu da ostane na funkciji predsednika parlamenta. Njegova dvogodišnja borba da sa vlasti zbaci Madura, kojeg smatra diktatorom, nije bila uspešna.

Maduro, koji Gvaida naziva marionetom SAD, tvrdi da su izbori bili transparentni i da je na njima učestvovalo nekoliko opozicionih kandidata. Gvaido tvrdi da su ti kandidati saveznici vlade u senci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.