U trendu

Vent: Vlast u SRB posvećena konsultacijama o ust. reformama

BRISEL – Šefica Odeljenja za Srbiju u Evropskoj komisiji, Kentri Vent, u pismu upućenom predstavnicma NVO u Srbiji, konstatuje da srpske vlasti na posvećen način rade na procesu usvajanja ustavnih reformi u zemlji i poručuje da će Evropska komisija nastaviti da nadzire ovaj proces i njegovu usklađenost sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komijije.

Pismo Ketrin Vent, u koje je Tanjug imao uvid, odgovor je na pismo koje su predstavnici NVO u Srbiji krajem prošle godine poslali Evropskoj komisiji izražavajući svoju ”zabrinutost zbog nastavka procesa ustavnih preformi u Srbiji“.

Vent se u odgovoru zahvaljuje predstavnicima NVO na
”angažamanu i posvećenosti” u ovom procesu i konstauje da
”svaka vlada može i treba da doprinese oblikovanju pravosudnog sistema svoje zemlje”.

”Prethodna srpska vlada je izradila nacrt, za koji je Venecijanska komisija utvrdila da je u skladu sa evropskim standardima. Sadašnja vlada je podnela inicijativu novoizabranom parlamentu na kome je, u skladu sa zakonima Srbije, da odredi sledeće korake i predstavi nacrt teksta amandmana”, piše Vent.

Ketrin Vent naglašava da je smislena rasprava o ustavnoj reformi važna i ocenjuje da su ”srpske vlasti posvećene organizovanju širokog i inkluzivnog procesa konsultacija”.

Šefica Odeljenja za Srbiju u Evroskoj komisiji dodaje da je Narodna skuština Srbije ”slobodna da uspostavi široku radnu grupu, kao što NVO predlažu” i izražava očekivanje da će se pažljivo razmotri ”sva mišljenja zainteresovanih strana, uključujući i tela Saveta Evrope”.

”Parlament je taj koji treba da predstavi tekst nacrta amadmana iza koga mora u potpunosti da stoji”, kaže Vent.

Ona zaključuje da će Evropska komisija nastaviti da nadgleda ovaj proces sa posebnim fokusom na usklađivanje sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.