U trendu

Vežbe Britanskih trupa u Finskoj uprkos pretnji Rusije

HELSINKI – Oko 150 britanskih vojnika pridružilo se finskim i američkim snagama na „vojnim manevrima visoke spremnosti“ u Finskoj.

Tokom četvorodnevnih vežbi, koje su održane samo nekoliko nedelja nakon što je NATO potpisao pristupni protokol sa Finskom o pridruživanju tom vojnom savezu, učestvovalo je 750 vojnika iz tri zemlje, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, prenosi Bi-bi-si.

Finska i Švedska, koje su godinama imale neutralan status, aplicirale su za ulazak u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a Kremlj je izrazio oštro protivljenje ulasku ove dve skandinavske zemlje u NATO i zapretio njihovim planovima da to učine.

Britanske trupe stacionirane u Estoniji prebačene su zbog ove vežbe u Finsku helikopterima Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Komandant istočnog krila britanskih snaga Stiven Bojl i britanski vojni ataše u Helsinkiju, rekao je da su britanski vojnici dočekani u Finskoj toplom dobrodošlicom.

„Vežba Okretna lisica je najnovija vojna aktivnost u nizu događaja koji su u toku. Dok se Finska kreće ka punopravnom članstvu u NATO, tražićeno i dalje ovakve prilike da pokažemo solidarnost, da učimo jedni od drugih i poboljšamo naše sposobnosti da sarađujemo“, rekao je Bojl.

Finska deli granicu sa Rusijom u dužini od 1.340 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar