Vijesti: Protiv Đukanovića od 2017. 18 krivičnih prijava

PODGORICA – Protiv aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića podneto je 18 krivičnih prijava od 2017. godine, od kojih u 12 tužioci nisu našli osnov za pokretanje istrage, pišu podgoričke Vijesti.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), navodi ovaj dnevnik, još nije utvrdilo da li će Đukanović odgovarati za stvaranje, kako navode, „kriminalne organizacije, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, javno pozivanje na izvršenje terorističkih dela, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Upravo za ta krivična dela Đukanović je prijavljen u poslednje četiri godine, i to su četiri predmeta koja su još u fazi izviđaja, piše list.

Od ostalih 14 prijava, dve su prosleđene drugim nadležnim tužilaštvima, a u 12 specijalni tužioci nisu našli osnov za pokretanje istrage i eventualno podizanje optužnice.

Prijavu zbog stvaranje kriminalne organizacije protiv Đukanovića je 2017. podneo funkcioner Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović.

Osim protiv Đukanovića, Radulović je krivičnu prijavu podneo i protiv tadašnjeg premijera Du­ška Mar­ko­vi­ća i nekolicine ministara.

Radulović je tada saopštio je da je u prijavi naveo broj­ne doka­ze o pro­tiv­za­ko­ni­tom i kri­mi­nal­nom de­lovanju, kao što su kri­vič­na de­la pro­tiv imo­vi­ne, plat­nog pro­me­ta, ži­vot­ne sre­di­ne, zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, pra­nje nov­ca, stva­ra­nje kri­mi­nal­ne or­ga­ni­za­ci­je, pišu Vijesti, uz detaljno navođenje ko je i kada podneo krivičnu prijavu protiv crnogorskog predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.